Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1547
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05029
Adresa: 57
Localitate: sat BULGARI; comuna SĂLĂŢIG
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in anul 1547 si renovata in secolul al XVIII-lea, cand s-a adaugat prispa cu umerasi si stalpi ciopliti si s-a innoit acoperisul, eveniment consemnat pe o barna a peretelui de sud :"Cand au sindrilitu, 1783, Lazaru mesteru". O interventie ulterioara o constituie si clopotnita ingusta de deasupra pronaosului, cu foisorul deschis pe doua arcade si flesa poligonala.
Planul bisericii este dreptunghiular, cu absida altarului semicirculara, decrosata, forma rar intalnita in arhitectura lemnului. In interior, bolta semicilindrica a naosului se sprijina pe un arc transversal, daltuit cu "franghii" si rozete. Bolta semicilindrica a altarului are la baza patru fasii curbe si o polita de barne servind de proscomidiar, ce porneste din spatele iconostasului.
Pe latura de sud, ancadramentul intrarii este ornamentat cu rozete, cruci si linii serpuite, incadrate in doua chenare din "franghie", ce se intalnesc intr-un cerc in torsada, cu cruce pe centru.
Torul este puternic profilat, fiind sculptat in "franghie" pe laturile de sud si sud-est. In pronaos ne intampina o impresionanta compozitie a judecatii de apoi, de factura bizantina. Cele zece fecioare si mironositele sunt invesmantate asemenea fetelor din zona, cu ilic si fuste largi, in rosu si gri, pe capul pieptanat in cosite stralucind palariutele cusute cu margele. In deapta intrarii este zugravita Cuv. Marina, iar in stanga Sf. Spiridon.
Pictura decoratiilor florale de pe bolta naosului si friza cu pesti de pe peretele despartitor au fost executate in primele decenii ale secolului al XIX-lea de zugravul Ion Prodan. Icoanele imparatesti sunt datate 1775.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)